Bine ai venit! Aici găsești ajutor!
Oradea, Deva, București
Sună-ne chiar acum: 0771 314 351

Boli cu transmitere sexuală

Infecțiile cu Transmitere Sexuală (ITS), denumite și Boli cu Transmitere Sexuală (BTS) și Boli Venerice (BV), reprezintă infecții care sunt răspândite prin act sexual, în special prin contact vaginalsex anal și sex oral. Majoritatea infecțiilor cu transmitere sexuală nu prezintă simptome în starea incipientă. Acest fapt are ca rezultat un risc mai mare de a transmite boala altor persoane. Simptomele și semnele bolii pot include: secreții vaginalesecreții penieneulcere pe sau în jurul organelor genitale și durere pelviană. Infecțiile cu transmitere sexuală contactate înainte sau în timpul nașterii pot duce la rezultate grave pentru făt. Anumite Infecțiile cu transmitere sexuală pot cauza probleme cu capacitatea de a rămâne însărcinată.

Este provocată de către o bacterie. Dacă nu este tratată poate provoca boala pelviana inflamatorie sau sterilitate.
Simptome: Este posibil să nu prezinte simptome, însă pot apărea usturimi la urinare, scurgeri vaginale sau ale penisului.

Chlamydia reprezintă infecția cu bacteria Chlamydia Trachomatis și este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală în țările dezvoltate. Această bacterie trăiește doar în interiorul celulelor și este greu de depistat deoarece adesea decurge fără simptome. Ca și gonoreea, chlamydia se transmite prin contactul direct cu mucoasele sau lichidele infecțioase.

Este un virus care persistă de-a lungul întregii vieți. Tipul 1 provoacă bășicuțe sau bubițe purulente, de obicei în zona gurii. Tipul 2: provoacă bășicuțe genitale. Ambele pot fi transmise de la gură în zona genitală și viceversa.

Simptome: Bășice dureroase la gură, în zona genitală și pe fese. Prima erupție a herpesului durează aproximativ două săptămâni. Bolnavul poate avea febră, mâncărimi, simptome de gripă.
Tratament: incurabil. Erupțiile vor izbucni și se vor retrage pe parcursul întregii vieți.

Sunt negi la nivelul pielii, care se prezintă sub forma unor mici umflături în zona genitală sau în cea a anusului. Virusul se transmite prin contact genital direct la nivelul pielii. Din păcate virusul este rezident în organism de-a lungul întregii vieți.
Simptome: La bărbați – apar negi de culoare galben-cenușiu pe penis, în zona uretrei, în zona anusului. La femei – apar negi de culoare albă sau roz în zona vulvei, în cea a vaginului, pe colul uterin sau în zona anusului. Infecția HPV este implicată în marea majoritate a cazurilor de cancer cervical.

Este o infecție gravă care, netratată, duce la sterilitate, la artrită sau la probleme cardiace. Gonoreea constituie una din cele mai frecvent întâlnite boli cu transmitere sexuală.
Simptome:
 pot să nu fie evidente, dar pot apărea: usturimi la urinare, scurgeri vaginale sau ale penisului, dureri în zona pelvisului.

În cazul acestei infecții, primele simptome apar la 2 – 3 zile de la contactul sexual: secreții abundente galben – verzui, senzații de usturime și arsuri, mucoasă congestionată, roșie, umflarea uretrei, etc. Aceste simptome pot dispărea dupa 8 săptămâni – dar dispariția nu marchează sfârșitul bolii, ci cronicizarea ei. Complicațiile care pot apărea sunt fimozele, prostatitele, stricturile uretrale, etc. Gonoreea se transmite prin contactul direct cu mucoasele sau lichidele infectate și foarte rar prin folosirea în comun a obiectelor sanitare, prosoape, bureți, etc. Gonoreea prezintă un risc mare de contaminare.

Sifilisul apare în urma infecției cu Treponema Pallidum. Este o infecție foarte gravă, care netratată la timp, afectează întreg organismul și poate duce la deces. Sifilisul este o boală infecțioasă și contagioasă care se transmite prin contact sexual sau pe cale transplacentară (sifilisul congenital – în care copilul este infectat la naștere de către mama bolnavă), exceptional prin contact sanguin (înțepătură, transfuzie).
Simptome: în primul stadiu – apar răni în zonele genitale. În cel de-al doilea stadiu: apar erupții cutanate pe tot corpul. În cel de-al treilea stadiu: apar probleme ale inimii și ale sistemului nervos.

Primul simptom în cazul sifilisului primar este apariția unei pete roșii (macula eritematoasa), care devine o eroziune, adâncindu-se, și apoi o ulcerație care doare doar în cazul traumatizării sau al suprainfectării. La femei pot fi afectate labia, vaginul, uretra si perineul. La ambele sexe mai pot fi afectate regiunea anorectală, mamelonară, buzele, limba, amigdalele, etc. Complicațiile care pot apărea sunt fimozaparafimoza, suprainfectări ale leziunii, blocajul căilor limfatice (limfedem) cu edemul penisului și a scrotului sau a labiilor.
Sifilisul secundar este considerat o stare septică cu Treponema – simptomele pot apărea in 3 – 6 săptămâni, determinând apariția silifidelor. Acestea sunt pete mici, roz – pal, care nu ies în relief și determină rozeola silifică sau care ies puțin în relief pe piele (papule). Pot apărea stări asemănătoare gripei (lipsa poftei de mâncare, dureri de cap și musculare, articulații ce dor, rinoree, etc). Apoi se poate instala sifilisul latent sau cel terțiar.

Este o infecție a uterului, dar se poate localiza si la nivelul colului uterin ori a trompelor uterine. Apare atunci când bacteriile (cel mai adesea chlamidia sau gonoreea) pătrund în sistemul reproductiv. Duce la sterilitate.
Simptome: dureri abdominale, febră, sensibilitate mărită a uterului și a ovarelor, ciclu menstrual dureros, scurgeri, oboseală, amețeli, stări de vomă, dureri în timpul actului sexual.

Este o infecție provocată de bacteriile blocate în uretră. Este des întâlnită la femeile care fac sex cu un nou partener.
Simptome: dureri și usturimi în timpul urinării, urinări frecvente. Urina poate fi tulbure și urât mirositoare.

Vaginita este o inflamație vaginală. Supurații infecțioase cauzate de lipsa de igienă. Antibioticele, pilulele contraceptive și sarcina pot cauza dezvoltarea candidei. Se mai numeste tricomonază. Se transmite prin sex vaginal sau oral.
Simptome: La femei – scurgere vaginală densă. De culoare albă sau gălbuie, miros neplăcut, mâncărime, durere. La bărbați: mâncărimi genitale, contact sexual dureros. În cazul sexului oral, bărbații și femeile pot avea o peliculă albicioasă sau verzuie pe limbă.

Sunt păduchi mici, de culoare albă care infestează părul pubian. Se răspândesc de la persoana infestată prin haine, paturi sau toalete.
Simptome: Mâncărimi. Pot provoca febră ușoară, inflamații ale amigdalelor, dureri ușoare. Păduchii pot fi depistați în urma unui examen medical amănunțit.

Apariția scabiei presupune prezența unui parazit femelă care sapă un canal în piele în care depune 2 – 3 ouă pe zi timp de o lună, ceea ce determină prurit tegumentar și iritarea pielii. Transmiterea acestui parazit se face atât pe cale sexuală, cât și prin contacte curente – gen folosirea în comun de lenjerie și haine. Simptomele sunt reprezentate de mâncărimi (prurit localizat) pe fața interioară a mâinilor, între degete, în regiunea sânilor și a organelor genitale. În privința tratamentului, acesta se aplică atât partenerilor sexuali, cât și persoanelor care coabitează cu cei infectați cu scabia. Lenjeriile și obiectele personale folosite de persoanele infectate necesită dezinfectarea.

Ajung în organism, în primul rând, în urma contactului sexual oral sau anal.
Simptome: diaree, dureri abdominale sau crampe, balonare, oboseală și pierderi de greutate.

Este un virus transmis prin contact sexual sau prin ace infectate. Este mai răspândită la bărbații homosexuali, la cei care fac sex anal și au mai mulți parteneri.
Simptome: febră, oboseală, migrene, dureri abdominale, icter. În anumite cazuri, inflamația ficatului poate duce la sângerări, la comă sau deces.

Este un virus care slăbește sistemul imunitar până îl face incapabil să mai lupte cu bolile: provoacă SIDA, un grup de boli grave. Virusul HIV se transmite prin sânge infectat, spermă, secreții vaginale, lapte matern, intră în sânge printr-o rană sau prin mucoasă în timpul sexului vaginal, sexului oral, sexului anal, prin folosirea acelor infectate cu care se injectează drogurile, precum și prin alăptare.
Simptome: De obicei HIV nu prezintă simptome. Doar testele de sânge arată anticorpi ai HIV. Pot trece ani până ca SIDA să se declanșeze. De-a lungul acestei perioade persoana infectată poate transmite HIV, practic fără să știe! Primele semne ale SIDA: infecții cu ciuperci parazitare, transpirații nocturne, pierderi în greutate. Boli legate de SIDA: pneumonie, cancer.
Tratament: incurabil.